Opţiuni pentru Windows 7 End Of Life

Opţiuni pentru Windows 7 End Of Life

La unsprezece ani de la lansarea de către Microsoft, în 2009, sistemul de operare Windows 7 a intrat în ultima etapă a ciclului sau de viață. Astfel, începând cu data de 14 ianuarie 2020, Microsoft a oprit asistența tehnică, patch-urile și update-urile de securitate pentru Windows 7.

Dacă alegeți să folosiți Windows 7 după sfârșitul perioadei extinse de suport, PC-ul dvs. va continuă să funcționeze, însă, dacă vor fi descoperite vulnerabilități ce afectează Windows 7, Microsoft nu va fi obligată să elibereze vreun patch pentru a rezolvă problemă și asta v-ar face vulnarabili în fața unor riscuri de securitate ca atacurile cibernetice, malware, phising etc. (să ne amintim aici de virusul Ransomware WannaCry, ce a fost conceput pentru a targeta sistemele de operare Windows 7 și Windows Server 2008, sau mai vechi, ce nu aveau update-urile la zi). 

În acest context, cea mai bună variantă pentru a avea sistemele IT sigure este Windows 10. Dacă aveți în vedere o trecere de la Windows 7 la Windows 10, vă recomandăm următoarele opțiuni:

1. Upgrade Software

Dacă aveți PC-uri pe care încă rulați Windows 7 și doriți să faceți upgrade doar la sistemul de operare, este bine să verificați înainte cerințele minime de sistem pentru instalarea Windows 10. Acestea sunt umatoarele: 

 • Procesor: Procesor cu viteza de 1 gigahertz (GHz) sau mai mare sau System on a Chip (SoC)
 • RAM: 1 gigabyte (GB) pentru 32 de biți sau 2 GB pentru 64 de biți;
 • Spațiu pe unitatea de hard disk:16 GB pentru SO pe 32 de biți; 32 GB pentru SO pe 64 de biți
 • Placă grafică: DirectX 9 sau o versiune ulterioară cu driverul WDDM 1.0
 • Afișaj:800×600
 • Conexiune la internet

Windows 10 E3/E5 upgrade in CSP

Pentru utilizatorii cu licență de Windows 7, 8, 8.1 PRO este disponibil upgrade-ul la Windows 10 Enterprise E3 sau E5 în programul de licențiere Cloud Solution Provider (CSP), sub forma unei subscripții lunare, per utilizator, ce oferă următoarele avantaje:

 • Windows 10 Enterprise
 • Posibilitatea de instalare pe 5 dispozitive ale utilizatorului
 • Posibilitatea de a face downgrade la Windows 10 PRO
 • Model de licenţiere flexibil, per utilizator/lună
 • Mutarea licenţelor de pe un utilizator pe altul
*Prețul de vânzare către End-User recomandat de Microsoft, exprimat în EUR/lună, fără TVA.

Windows 10 upgrade in OLP

Pentru utilizatorii cu licență de Windows 7 ce doresc să treacă la noua versiune de Windows și să aibă acces facil la kit, cheie unică de activare și posibilități de downgrade, este disponibil upgrade-ul în volum. (Open License Program). În acest caz, licența este perpetuă. 

*Prețul de vânzare către End-User recomandat de Microsoft, exprimat în EUR, fără TVA.
**GGWA este licența de legalizare pe care End User-ul o achiziționează în situația în care nu a avut licență de la bun început și dorește să între în legalitate, fie în situația în care nu mai are toate dovezile de licențiere și dorește să reintre în legalitate. 

Windows 10 upgrade, prin achiziționarea unei licențe de Microsoft 365


Mulți din utilizatorii Windows 7 folosesc în continuare aplicațiile de productivitate Office 2010, pentru care Microsoft nu va mai oferi suport începând cu 13 octombrie 2020. Dacă nu ați făcut upgrade de la Windows 7 și Office, o bună oportunitate de upgrade este reprezentată de trecerea la Microsoft 365. Acesta reprezintă o suita de soluții complete, integrate, disponibilă per utilizator, cu plată lunară și care combină aplicațiile de productivitate din Office 365 (Business Premium, E3, E5, F1), upgrade la Windows 10 (Pro, E3, E5) și funcționalitățile de securitate din Enterprise Mobility & Security (E3, E5). Puteți află mai multe parcurgând acest țur ghidat al soluției, disponibil la adresa.
*Prețul de vânzare către End-User recomandat de Microsoft, exprimat în EUR/lună, fără TVA.
Licență retail Windows 10 Pro (FPP-Full Package Product)
 
Windows 10 FPP/Retail este cea mai scumpă formă de licențiere a sistemului de operare Windows 10. Aceasta se licențiază per dispozitiv și dă dreptul de portare de pe un dispozitiv pe altul, însă nu aveți drept de downgrade și în cazul în care intenționați să achiziționați mai multe licențe nu beneficiați de kit și cheie unică de activare.
*Prețul de vânzare către End-User recomandat de Microsoft, exprimat în EUR, fără TVA.

2. Upgradati dispozitivele cu Windows 10 (OEM)

Pentru a beneficia de ultimele funcționalități hardware, vă recomandăm să achiziționați PC-uri noi care să includă sistemul de operare Windows 10 OEM.
Vă invităm să descoperiți echipamentele disponibile în oferta ALEF cu Windows 10 Preinstalat:

 

3. Achiziționați pachetul extins de update-uri de securitate pentru Windows 7.

Windows 7 ESU (Extened Security Updates)

Dacă folosiți aplicații incompatibile cu noile sisteme de operare, sau pur și simplu doriți în continuare să rulați Windows 7, dar să beneficiați de update-uri de securitate, Microsoft vă dă posibilitatea de a achiziționa pachetul Windows 7 ESU, ce include update-urile pentru probleme importante sau critice (așa cum sunt catalogate de Microsoft Security Center MSRC), pentru o perioadă de până la maxim 3 ani, după data de 14 ianuarie 2020.
Oferta Windows 7 ESU este disponibilă doar versiunilor Pro și Enterprise.

*Prețul de vânzare către End-User recomandat de Microsoft, exprimat în EUR, fără TVA, pentru anul 2020

Dacă o organizație achiziționează Windows 7 ESU pentru prima data în anul doi sau trei ani, va trebui să plătească și pentru anii precedenți. Acest lucru se datorează faptului că actualizările de securitate oferite în cadrul programului ESU sunt cumulative.
Windows 7 ESU va fi disponibil ca un cod separat pentru fiecare an în care este oferit (2020, 2021 și 2022). Pentru a continua acoperirea ESU, clienții trebuie să achiziționeze separat SKU pentru fiecare an. Nu se reînnoiește automat.

Indiferent de variantă aleasă pentru upgrade-ul la Windows 10, vă recomandăm să considerați întotdeauna un back-up al fișierelor dvs. Salvați-vă datele sau pozele în OneDrive, (1 Tera spațiu de stocare în cloud în planurile Business din Office 365) sau Azure Backup pentru a le accesa în mod facil de oriunde și de pe orice dispozitiv.

Echipa ALEF este aproape de dvs. pentru a vă oferi suport în ceea ce privește soluțiile tehnice disponibile pentru gestionarea sfârșitul perioadei de suport Windows 7. În acest sens vă invităm să ne contactați ori de câte ori aveți nevoie de sprijinul nostru.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *