Optimizează costurile cu stocarea datelor în Azure prin Lifecycle Management
Într-un articol anterior scriam despre cum puteți estima costurile cu stocarea datelor dintr-un blob storage din Azure. În cazul blob-urilor, există 3 tipuri de access tier: hot, cool și archive. Fiecare din acestea are un cost diferit cu stocarea datelor și la fel cu tranzacțiile de citire, scriere, listare etc.
În general, datele au un ciclu de viață foarte diferit; există date pe care le accesăm foarte des, pe de altă parte există date care, odată create, nevoia de a le accesa este mult scăzută după primele zile de utilizare.
Azure Storage Lifecycle Management oferă un set de politici pe bază de reguli (condiții/acțiuni) pe care le poți folosi pentru a economisi costurile cu stocarea datelor în Azure.
Imaginați-vă un scenariu în care avem un set de date pe care le urcăm în Azure. În primele săptămâni de la creare, acestea sunt accesate foarte des, apoi din a doua lună datele sunt accesate mai rar și din a treia luna de la creare, datele sunt accesate doar ocazional. În acest scenariu, un access tier de tip hot este indicat a fi folosit în primele săptămâni. Începând cu a doua lună se recomandă un access tier de tip cool și pentru datele folosite ocazional un tier de tip archive. O precizare importantă legată de tier-ul archive este că datele stocate aici sunt offline și nu pot fi accesate până nu sunt trecute printr-un proces de rehidratare. Acesta poate fi standard, care poate dura și 15 ore și priority, care poate dura până la o oră pentru fișierele cu dimensiuni mai mici de 10 GB.
Azure Storage Lifecycle Management este disponibil pentru conturile de storage din Azure de tip Standard v2, Premium Blob storage și Blob Storage.
Pentru a afla alte tips & tricks legate de Azure puteți să-mi scrieți la adresa eduard.plesu@alef.com.
Leave a Reply