Azure Hybrid Benefit pentru Windows Server

Azure Hybrid Benefit pentru Windows Server

Descoperă și tu cum poți beneficia de cele mai bune prețuri pentru produsele Azure Hybrid Benefit, dar și beneficiile acestuia în ceea ce privește utilizarea pentru Windows server.

Costurile cu rularea unei mașini virtuale în Azure are mai multe componente:

  1. Infastructura de compute (memorie RAM, CPU, IOPS)
  2. Licența software a sistemului de operare (de ex. Windows Server Datacenter, Linux Redhat Enterprise)
  3. Infrastructura complementară (diskuri, rețea, etc.)

Dacă ne uităm în snipp-ul de mai sus, putem observa că un VM de tip D4s_v3, situat în regiunea West Europe, cu sistem de operare Windows Server 2019 Datacenter, va costa 261.02 EUR.

Pentru a întelege mai bine din ce este compus acest preț de 261.02 EUR, vom folosi Azure Pricing Calculator, unde vom face o estimare de costuri pentru aceeași mașină cu specificații identice.

Așa cum reise din snipp-ul de mai sus, costul de 261.02 EUR este format din infrastructura de compute (147.75 EUR/lună) și de licența software a sistemului de operare Windows Server Datacenter (113.27 EUR/lună).

Azure permite diferite soluții de optimizare a costurilor. Astfel, costurile cu infrastructura de compute pot fi substanțial reduse, cu până la 56% prin achiziționare de instanțe rezervate (despre care puteți citi mai multe în acest articol de pe blog) în timp ce costurile cu licența software a sistemului de operare pot fi reduse prin Azure Hybrid Benefit.

Prin acest beneficiu, clienții care folosesc VM-uri cu Windows Server în Azure vor plăti doar costurile infrastructurii.

Pentru a fi eligibili pentru acest beneficiu, clientul își poate folosi licențele de Windows Server Standard sau Datacenter cu Software Assurance activ sau subscripțiile de Windows Server Standard în CSP (Cloud Solution Provider).

Pentru fiecare licență de Windows Server pentru 2 procesoare cu SA activ sau fiecare set de licențe Windows Server per core cu SA activ sau subscripție în CSP, clientul poate rula în Azure un VM cu până în 16 core sau două VM-uri cu până în 8 core fiecare. În cazul unui VM cu mai mult de 16 core, este necesară achiziționarea de noi seturi de câte 8 core cu SA activ sau subscripție în CSP.

Licența de Windows Server Standard cu SA activ sau subscripție în CSP poate fi folosită fie on-premises, fie în Azure. Doar în scenarii de migrare, aceasta se poate folosi concomitent pentru 180 de zile, însă când se împlinește acest termen, licența din on-premises trebuie decomisionată și se va folosi exclusiv cea din Azure.

Licența de Windows Server Datacenter cu SA activ poate fi folosită atât în on-premises cât și în Azure.

Cerințe de licențiere Windows Server cu SA sau subscripție în CSP

raportat la număr de core și număr VM-uri

Sursa: Azure Hybrid Benefit for Windows Server

Practic, cu 2 licențe de Windows Server Subscription în CSP (care vine în pachete de câte 8 core), total 16 core, pot rula un VM cu până în 16 core (de ex. D16 care are 16 vCPUs), sau pot rula două VM-uri fiecare cu până în 8 core (de ex. D2 care are 2 vCPUs).

Dacă suplimentez cu un pachet de Windows Server Subscription în CSP de 8 core, pot extinde și pot rula de ex. un VM cu până în 16 core plus unul de până în 8, sau de ex. 3 VM-uri cu până în 8 core fiecare.

Ce înseamnă asta din punct de vedere financiar? Subscripția de Windows Server în CSP poate fi achiziționată pe 1 sau 3 ani, cu plata în avans.

Product ProductId SkuTitle Qnt ERP Price/pack Total ERP Price
Windows Server 2019 Standard DG7GMGF0DVT9 Windows Server Standard – 8 Core License Pack – 1 year 2 € 311.00 € 622.00
Windows Server 2019 Standard DG7GMGF0DVT9 Windows Server Standard – 8 Core License Pack – 3 year 2 € 623.00 € 1246.00

ERP – prețul recomandat de Microsoft ca preț de vânzare pentru end-user

În exemplul din tabel, clientul plătește minim 2 licențe de Windows Server Subscription în CSP pentru 1 (622 EUR) sau 3 ani (1246 EUR) și asta va acoperi costul cu sistemul de operare în Azure pentru 2 VM-uri cu până în 8 core sau pentru 1 cu până în 16 core.

Exemplu de calcul fără Azure Hybrid Benefit pentru cele 2 VM-uri:

Costul total pe lună pentru OS Windows Server pentru cele 2 VM-uri de 4 core este de 226 EUR/lună, adică 2718 EUR/an.  Costul total cu VM, adăugând și infrastructura ar fi de 522.04 EUR/lună, adică 6264 EUR/an.

Exemplu de calcul cu Azure Hybrid Benefit pentru cele 2 VM-uri:

Costul total pe lună pentru OS Windows Server pentru cele 2 VM-uri de 4 core este 0 EUR, dar clientul trebuie să achizioneze în prealabil subscripția de Windows Server în CSP pe 1 sau 3 ani. Pentru un an l-ar costa 622 EUR, ar plăti această sumă în avans, dar costurile cu OS per an ar fi de 622 EUR față de 2718 EUR, așa cum am arătat în exemplul de mai sus (o economie de 2096 EUR). Adăugând si costurile cu infrastructura, acesta ar plăti în plus pe an 3540 EUR (295 EUR x 12 luni), adică 4162 EUR față de 6264 EUR fără Azure Hybrid Benefit.

Dacă beneficiați de licență de Windows Server cu SA activ sau subscripție de Windows Server în CSP, puteți activa Azure Hybrid Benefit direct din portalul Azure, deschizând VM-ul>Configuration>Licensing

Pentru detalii suplimentare sau orice altă informație legată de Azure, nu ezitați să-mi scrieți la eduard.plesu@alef.com.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *