Instanțele Rezervate în Azure

Instanțele Rezervate în Azure

Fiecare companie este unică în felul ei și are nevoi diferite, de aceea, tehnologia Cloud Computing este flexibilă și eficientă din punct de vedere costuri, pentru că plătiți exact atât cât folosiți.

Tehnologia Cloud Computing s-a dovedit a fi o resursă prețioasă pentru companiile interesate să-și desfășoare business-ul într-un mod ușor și eficient, prin închirierea de servicii precum servere, stocare, rețea, baze de date, software, analitycs, AI, etc. de la un Cloud Solution Provider.

De regulă, există cinci tipuri de workload-uri cu care avem de-a face:

 • Workload static: de ex. un controler de domeniu, o aplicație line-of business
 • Workload periodic: de ex. ultimele zile ale lunii, atunci când departamentul contabil pregătește închiderea de lună
 • Workload impredictibil: de ex. campaniile promoționale de Black-Friday pentru un magazin online
 • Workload de tip on&off: de ex. o aplicație de training care este folosită doar în procesul de on-boarding
 • Workload cu creștere rapidă: de ex. o aplicație pentru mobil
În cazul unor workload-uri în care putem estima capacitatea necesară de servicii de compute, Microsoft a introdus conceptul numit „Azure Reservations”, prin care puteți rezerva pentru o perioadă de 1 sau 3 ani, cu plata lunară sau în avans, o serie de servicii Azure pentru care primiți un discount de până la 80% față de prețurile PAYG (pay-as-you-go).

Serviciile din Azure ce suportă „Reservations” le găsiți enumerate la această adresă. Unul din cele mai populare servicii pentru care puteți accesa „Azure Reservations” este reprezentat de mașinile virtuale, pe care le vom numi în continuare „instanțe rezervate”.

Pentru instanțele rezervate discount-ul se aplică doar în ceea ce privește partea de compute (memory, CPU), nefiind luată în calcul și licența software (de ex. în cazul VM-urilor cu Windows), serviciile de stocare sau rețea (IP, bandwidth etc.).

Dacă folosiți instante rezervate cu Windows și nu aveți Azure Hybrid Benefit (de ex. licență de Windows Server Standard cu Software Assurance activ) va trebui să plătiți costul licenței software, conform informațiilor din acest link.

Așa cum vedeți în imaginea de mai sus, pentru un VM de tip D2 v3 provizionată pe o subscripție deschisă prin Programul CSP (Cloud Solution Provider), puteți beneficia de un discount de ~27% față de prețul de PAYG la un angajament pe 1 an și un discount de ~52% față de prețul de PAYG la un angajament pe 3 ani.

Pentru VM-urile cu sistem de operare Linux veți plăti doar pentru compute, în timp ce dacă aveți un workload ce necesită sistemul de operare Windows, va trebui să luați în calcul și costul licenței, aici având 3 variante:

 1. costul licenței inclus în costul lunar cu serviciul de compute
 2. subscripție pe 1 sau 3 ani cu plata în avans
 3. gratuit, dacă aveți Azure Hybrid Benefit

În termeni simpli, atunci când achizionați o instanță rezervată pe 1 sau 3 ani în Azure, rezervați în fond un tip de VM (de ex. tip D cu mărimea 2 vCore 8 GB RAM) o regiune (de ex. North Europe) și un „scope” (o singură subscripție, toate subscripțiile sau un resourse group) și discountul se aplică pentru mașinile virtuale pe care le folosiți în mod curent și care îndeplinesc cele 3 condiții (tip, regiune și scope).

Imaginați-vă că pe o subscripție Microsoft folosiți 2 VM-uri de tip D2 V3 ce rulează 24/7 în regiunea North Europe. Aveți achizionată o instanță rezervată de tip D2 V3 pentru regiunea North Europe, aplicată acelei subscripții. Discountul se aplică automat pentru una din cele 2 VM-uri, iar pentru cea neacoperită de discount se vor aplica prețurile de PAYG.

Discount-ul se aplică la consumul pe oră. Pentru VM-urile care îndeplinesc atributele instanței rezervate achizionate, dar care din diverse motive nu rulează o oră întreagă, discountul aferent rezervării pentru timpul rămas liber din oră se transmite la următoarea mașină virtuală ce îndeplinește atributele sau, dacă nu există o a doua mașină virtuală cu aceleași atribute, discountul rămas se pierde. Mai multe detalii găsiți în acest link.

În ceea ce privește scope-ul, menționăm că avem în vedere 3 opțiuni:

 • Single Subscription: discount-ul se aplică pentru acele VM-uri din respectiva subscripție care îndeplinesc atributele de tip și regiune
 • Shared Subscriptions: discount-ul se aplică pentru acele VM-uri ce rulează indiferent de subscripțiile deschise pe tenant și care îndeplinesc atributele de tip și regiune
 • Resourse Group: discount-ul de aplică doar pentru acele VM-uri ce rulează în resourse group-ul indicat și care îndeplinesc atributele de tip și regiune

Instanțele rezervate pot fi achizionate direct din https://portal.azure.com din tab-ul Reservations și de către client sau partener prin CSP (dacă au activată această opțiune din Partner Center și dacă au rolul și permisiunile potrivite asignate – mai multe informații în documentația RBAC).

Pe baza VM-urilor folosite în scope-ul selectat sunt date o serie de recomandări privind mașinile virtuale pe care le-am putea achiziționa prin Azure Reservations (detalii aici).

Odată achiziționate, instanțele rezervate pot fi schimbate cu altele din aceeași tip de VM-uri, dar cu condiția ca suma aferentă angajamentului să fie mai mare decât cel actual.

În același timp, pentru cererile de refund, Microsoft precizează în acest articol, actualizat la data de 15.12.2020, că pentru moment nu impune taxă de terminare înainte de termen, dar își rezervă dreptul să o introducă pe viitor.

Dacă doriți să deschideți o subscripție Azure pentru unul din clienții dvs., puteți completa formularul din link sau să-mi scrieți direct la adresa eduard.plesu@alef.com.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *