Utilizarea Microsoft Information Protection in Microsoft Power BI

Utilizarea Microsoft Information Protection in Microsoft Power BI

In mediul actual de business, putine companii pot face fata provocarilor fara a utiliza o solutie de Business Intelligence care sa le ajute sa interpreteze rezultate obtinute si totodata sa poata realiza o serie de previziuni asupra evolutiei economiei si a modului in care aceasta evolutie le va afecta, in mod direct sau prin intermediul clientilor si furnizorilor.

Ce este Microsoft Power BI

Power BI este o colectie de de servicii, aplicatii si conectori care conlucreaza pentru a transforma diverse surse de date independente, in reprezentari interactive ce pot fi analizate facil, oferind companiilor o modalitate usoara de urmarire a rezultatelor de business.

Power BI are 3 componente principale:

✔  Power BI Desktop – aplicatie desktop, instalabila pe sistemele de operare Windows, ce poate fi utilizata un mod gratuit pentru a te conecta, transforma si vizualiza informatiile din diverse surse de date.

✔  Power BI service – serviciu online de tip Software as a Service, contra cost, ce ofera putere de calcul suplimentara pentru analiza datelor din sursele la care ne-am conectat, permite crearea de dashboard-uri si chiar programarea unor actualizari automate a acestor dashboard-uri, la intervale de timp predefinite, pe baza sursei de date conectate.

✔  Aplicatiile mobile Power BI, disponibile pe cele 3 mari platforme Windows, iOS si Android, pe care le putem utiliza pentru a accesa rapid dashboard-urile create si a avea acces tot timpul la informatiile prezentate si reprezentate in acestea.

Protectia datelor din Microsoft Power BI

Microsoft Information Protection este o solutie incorporata, inteligenta, unificata si extensibila ce ajuta la protejarea datelor sensibile din intreaga companie fie ca sunt stocate local, in serviciile cloud Microsoft 365, in aplicatii SaaS terte, etc. Microsoft Information Protection ofera un set unificat de functionalitati pentru clasificarea, etichetarea, protectia si prevenirea pierderilor de date in aplicatiile Microsoft 365 (Word, PowerPoint, Excel, Outlook) si in serviciile Microsoft, ar fi Power BI, OneDrive, SharePoint, Teams sau Exchange.

Securitatea si conformitatea sunt importante pentru liberalizarea accesului la informatii si date de business, in special in mediul de lucru de astazi cand multi angajati lucreaza remote. Acest accent pus pe securitate a ajutat Power BI sa poata oferi angajatilor si partenerilor posibilitatea de lua decizii fara a isi face griji pentru securitatea datelor.

Una din functionalitatile nou integrate pe zona de protectie a datelor in Power BI este sensitivity labels. Aceste etichete fac parte din suita Microsoft Information Protection si ofera utilizatorilor o metoda simpla de a nominaliza continutul critic din punct de vedere sensibilitate a datelor, fara a afecta productivitatea sau posibilitatea de a colabora.

Etichetele de tip Sensitivity labels se pot aplica pe seturi de date, rapoarte, dashboard-uri sau fluxuri de date. Aceste etichete isi vor pastra aplicabilitatea si protectia oferita datelor, inclusiv pentru eventualele exporturi de date, indiferent ca datele vor fi exportate in format Excel sau PDF, si sunt vizibile inclusiv in aplicatiile mobile.

Unul din scenariile obisnuite este includerea unui raport de Power BI in cadrul unui canal din Microsoft Teams sau crearea unei conexiuni direct intre un fisier Excel si un set de date din Power BI. Pastrarea aceluiasi nivel de sensibilitatea a datelor indiferent de modul cum migreaza datele intre sisteme este unul din punctele forte ale Sensitivity labels.

Aceasta propagare a setarilor de securitate si sensibilitate a datelor urmeaza a fi implementata si pentru urmatoarele actiuni, in decurs de cateva saptamani, cel tarziu pana la final de Septembrie.

  • „Mostenirea” etichetei de sensibilitate a mediului principal la crearea de nou continut. De exemplu rapoartele si dashboard-urile create in Power BI vor pastra acelasi nivel de confidentialitate ca se setul de date in baza caruia sunt create
  • Pastrarea aceluiasi nivel de confidentialitate, setat prin sensitivity label, la integrarea unui raport Power BI in cadrul unei aplicatii, indiferent ca este vorba de Microsoft Teams, Sharepoint sau chiar un website
  • Pastrarea etichetei de sensibilitate la editarea unui set de date sau a unui raport in Microsoft Excel prin intermediul live connection

Cu ajutorul Microsoft Cloud App Security, aplicarea de etichete si politici din cadrul Microsoft Information Protection poate face chair mai mult decat pastrarea clasificarii datelor.

Doua din alertele Cloud App Security cele mai uzuale pentru monitorizarea activitatilor din Power BI sunt:

  • Unusual report sharing alert, alerta care, precum ii spune si numele, monitorizeaza activitatile de partajare a datelor din Power BI, seturi de date, rapoarte sau chiar dashboard-uri.
  • Impossible travel alert, ce monitorizea locatia din care au loc interactiuni in cadrul Power BI, astfel incat sase indentifice posibilele tenatative de accesare neautorizata. Cloud App Security monitorizeaza locatia incercarilor de accesare a datelor din Power BI si folosind AI calculeaza daca utilizatorul ar fi avut timp sa calatoreasca intre cele 2 locatii in intervalul de timp dintre accesari.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *