Azure: plan de backup și restaurare pentru a proteja împotriva ransomware

Azure: plan de backup și restaurare pentru a proteja împotriva ransomware

Atacurile ransomware criptează sau șterg în mod deliberat datele și sistemele pentru a forța organizațiile să plătească bani atacatorilor. Aceste atacuri vizează datele, copiile de rezervă și documentația cheie necesară pentru a recupera datele fără a plăti atacatorii, ca mijloc de a crește șansele ca organizațiile să plătească pentru a-și recupera datele.

Ce este ransomware-ul?

Ransomware-ul este un tip de atac de extorcare care criptează fișierele și folderele, împiedicând accesul la date și sisteme importante. Atacatorii folosesc ransomware pentru a obține bani de la victime, cerând, de obicei, ca plata să fie făcută în criptomonede, în schimbul unei chei de decriptare sau în schimbul promisiunii de a nu publica date sensibile pe dark web sau internetul public.

În timp ce ransomware-ul timpuriu folosea mai ales malware care se răspândea prin phishing sau între dispozitive, în cazul ransomware-ului operat de oameni discutăm de o grupare organizată de atacatori ce vizează toate sistemele dintr-o organizație (mai degrabă decât un singur dispozitiv sau un set de dispozitive).

Ransomware-ul folosește cunoștințele atacatorilor cu privire la configurările și vulnerabilitățile comune ale sistemului și de securitate pentru a se infiltra în organizație, a naviga în rețeaua acesteia și a se adapta la mediu și a descoperi punctele slabe ale acestuia.

Ransomware-ul poate cripta lent datele, păstrând în același timp cheia în sistem. Cu cheia încă disponibilă, datele tale sunt încă utilizabile, ransomware-ul trecând astfel neobservat. Totuși, copiile de rezervă sunt ale datelor criptate. Odată ce toate datele și copiile de rezervă recente sunt criptate de atacatori, cheia ta este eliminată, astfel încât să nu mai poți citi datele.

Impactul unui atac

Impactul unui atac ransomware asupra oricărei organizații este dificil de cuantificat cu precizie. În funcție de amploarea atacului, impactul ar putea include:

  • Pierderea accesului la date
  • Întreruperea activității afacerii
  • Pierderi financiare
  • Furtul de proprietate intelectuală
  • Încrederea clienților compromisă sau reputația afectată
  • Cheltuieli legale

Cum te poți proteja?

Cel mai bun mod de a evita să devii victima ransomware-ului este să implementezi măsuri preventive și să ai instrumente care protejează organizația de fiecare pas pe care atacatorii îl fac pentru a se infiltra în sistemele companiei. De aceea, e vital să pleci de la premisa că la un moment dat vei fi victima unui atac ransomware și să pregătești organizația pentru acest scenariu.

Unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru a proteja datele și a evita plata unei răscumpărări este să ai un plan de backup și restaurare fiabil pentru informațiile critice pentru afacere.

De asemenea, poți migra datele dintr-un mediu on-premise într-un mediu cloud. Microsoft a investit în capabilități native de securitate care fac Microsoft Azure eficient în fața atacurilor ransomware și ajută organizațiile să învingă tehnicile de atac ransomware.

Azure Backup

Azure Backup oferă securitate mediului de backup, atât atunci când datele sunt în tranzit, cât și în repaus. Cu Azure Backup, poți face copii de rezervă pentru multiple tipuri de date:

  • Fișiere locale, foldere și informații privind starea sistemului
  • Întreaga mașină virtuală Windows/Linux
  • Discuri gestionate Azure
  • Partajări de fișiere Azure către un cont de stocare
  • Baze de date SQL Server care rulează pe mașini virtuale Azure

Datele de rezervă sunt stocate în Azure, iar atacatorul nu are acces direct la copia de rezervă sau la conținutul acesteia.

Azure Backup oferă capabilități încorporate de monitorizare și alertă pentru a vizualiza și configura acțiuni pentru evenimente legate de Azure Backup. Rapoartele de backup servesc ca o destinație unică pentru urmărirea utilizării, auditarea backup-urilor și restaurărilor, dar și identificarea țintelor cheie la diferite niveluri de granularitate. Utilizarea instrumentelor de monitorizare și raportare ale Azure Backup te poate avertiza de îndată ce apare orice activitate neautorizată, suspectă sau rău intenționată.

Echipa ALEF Distribution RO te poate ajuta în procesul de implementare Azure backup pentru a te proteja împotriva ransomware.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *