SQL Server 2014 – asistența extinsă se apropie de final. Ce este de făcut?

SQL Server 2014 – asistența extinsă se apropie de final. Ce este de făcut?

SQL Server 2014 a fost lansat pentru publicul larg în data de 1 aprilie 2014. Un aspect important al SQL Server 2014 este faptul că oferă noi soluții hibride de recuperare în caz de dezastru și backup cu Microsoft Azure, permițând clienților să folosească abilitățile existente cu versiunea locală a SQL Server pentru a profita de centrele de date globale ale Microsoft.

După mai bine de zece ani de la lansare, data de 9 iulie 2024 reprezintă finalul asistenței extinse pentru SQL Server 2014.

Dar cum un sfârșit poate fi și un alt început, utilizatorii de SQL Server 2014 se pot îndrepta către una din variantele de licențiere pe care Microsoft le oferă în prezent.

Din data de 1 ianuarie 2023, SQL Server 2022, versiunea curentă a SQL Server, este disponibil pentru licențiere de tip subscripție CSP, CSP perpetuu, Open Value (OV) și Open Value Subscription (OVS), dar și în programul de licențiere ISV destinat dezvoltatorilor de soluții software.

SQL Server 2022 este disponibil atât în licențiere de tip SQL Server + SQL CAL, dar și în licențiere per Core, în funcție de nevoile organizației. De asemenea, SQL Server 2022 este conceput pentru a răspunde nevoilor întreprinderilor moderne, oferind suport atât pentru mediile de lucru bazate pe cloud (Azure), cât și pentru cele hibride.

Cu lansarea SQL Server 2022 vin și modificări pentru partea de licențiere. În situația în care luați în calcul licențierea per Core, dacă alegeți să licențiați core-urile fizice este necesar să țineți cont de faptul că se licențiază minim patru core-uri. Dacă serverul are mai multe, de exemplu 16, se licențiază toate.

Licențierea unei instanțe virtuale poate să fie făcută cu licență cu Software Assurance sau cu soluție de tip subscripție software în CSP. Consultarea termenilor și condițiilor de utilizare ai licenței stabiliți de producător, ajută la înțelegerea scenariilor în care o soluție poate să fie utilizată sau nu.

Edițiile SQL Server 2022

În următorul tabel sunt descrise edițiile SQL Server:

Ediție Descriere
Enterprise Ofertă premium, ediția SQL Server Enterprise, oferă capabilități complete ale centrului de date de vârf, cu performanțe extraordinare, virtualizare nelimitată (pentru clienții care au Software Assurance, detalii despre licențiere în Microsoft Product Terms) și business intelligence end-to-end, permițând niveluri ridicate de servicii pentru sarcinile de lucru critice și accesul utilizatorilor finali la date.
Standard Ediția SQL Server Standard oferă management de bază de date și bază de date de business intelligence pentru ca departamentele și organizațiile mici să-și ruleze aplicațiile și acceptă instrumente de dezvoltare comune pentru local și cloud, permițând gestionarea eficientă a bazelor de date cu resurse IT minime.
Web Ediția Web SQL Server este o opțiune cu costul foarte scăzut de proprietate pentru companiile care oferă servicii de hosting web (inclusiv alegerea ediției Web pe IaaS pe Azure) și VAP-uri web, permițînd capabilități de scalabilitate, accesibilitate și gestionabilitate pentru proprietățile web la scară mică sau mare.
Developer Ediția SQL Server Developer permite dezvoltatorilor să construiască orice tip de aplicație pe SQL Server. Include toate funcționalitățile ediției Enterprise, dar este licențiat pentru utilizare ca sistem de dezvoltare și testare, nu ca server de producție. SQL Server Developer este o alegere ideală pentru cei care construiesc și testează aplicații.
Express Ediția SQL Server Express este baza de date gratuită, ideală pentru a învăța și a construi aplicații bazate pe date desktop și servere mici. Este cea mai bună alegere pentru furnizorii independenți de software, dezvoltatorii și pasionații care construiesc aplicații client.

Indiferent de soluția pe care o considerați potrivită nevoilor reale ale afacerii dvs., fie că este vorba despre o soluție locală, cloud sau hibridă, echipa ALEF Distribution RO vă poate ajuta. Dacă nu știți care variantă de licențiere este cea potrivită pentru dvs., vă invităm să discutăm.

 

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *