Monitorizarea resurselor Azure și scalarea pe verticală

Monitorizarea resurselor Azure și scalarea pe verticală

Azure Diagnostics extension vine la pachet cu numeroase funcții noi, una dintre acestea fiind crearea de alerte pe telefon sau email. De-asemenea, scalarea pe verticală în Azure se realizează într-un timp foarte scurt, și mult mai ușor.

Azure Diagnostics extension este un agent care face parte din Azure Monitor, ce colectează date despre performanțele sistemului, CPU, memorie, network și disk-uri. Aceste informații sunt trimise ulterior în Azure Advisor și pot fi salvate separat într-un cont de Azure Storage. Puteți vizualiza pașii necesari pentru configurare la această adresă.

 

Datele colectate pot fi vizualizate ulterior în secțiunea Monitoring>Metrics. De ex. puteți vizualiza un grafic despre performanțele CPU-ului, actualizat cu un refresh-rate de 60s. Astfel, puteți urmări dacă workload-ul este dimensionat corect. Dacă în majoritatea timpului metricul „Percentage CPU” arată o medie de utilizare a CPU-ului de 30-40%, ar fi o idee bună să scalați în jos, provizionând o mașină virtuală cu performanțele CPU-ului mai scăzute.

 

Mai mult decât atât, puteți crea alerte care să vă anunțe pe telefon/email odată ce se îndeplinește condiția setată. Detalii despre creare și configurare la această adresă.

 

În exemplul de mai sus, am creat o alertă care să mă anunțe pe email atunci când media de utilizare a CPU-ului este mai mare de 80%, pe o perioadă de 30 de minute.

În momentul în care condiția este atinsă, voi primi pe email o informare. (am lasat 30% Percentage CPU, pentru exemplificare).

 

Scalarea pe verticală în Azure durează foarte puțin și se face ușor din secțiunea Size. Filtrați lista disponibilă de VM-uri după criteriile dorite (CPU, RAM, IOPS, Premium Disks, etc.) și selectați Resize. Țineți cont că un eventual „Resize” al VM-ului implică un restart. Asta înseamnă un downtime de câteva minute.

 

Pentru alte informații legate de Azure, mă puteți contacta la adresa eduard.plesu@alef.com.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *